Pełnoziarniste muffinki z gorzką czekoladą i konfiturą wiśniową

Każdy wie, że na chandrę najlepsze jest eksperymentowanie w kuchni, no i czekolada, rzecz jasna. Tak właśnie powstały moje muffinki. Z racji tego, że biała mąka jest zastąpiona pełnoziarnistą, mleko – jogurtem naturalnym, cukier – glukozą i bez żadnego tłuszczu, są jak najbardziej fit.

Składniki:

  • Pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 3 łyżki glukozy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Konfitura wiśniowa
  • Pół szklanki mąki pełnoziarnistej
  • Mały jogurt naturalny

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy mąkę, glukozę i proszek. W następnej ubijamy jaja i dodajemy gorzką czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz jogurt, mieszamy. Następnie łączymy. Gotową masę przekładamy do papilotek i nadziewamy łyżeczką konfitury wiśniowej. Pieczemy około 20 min w 180st.

Jeśli ktoś woli słodszą wersję, glukozę można zamienić na cukier a gorzką czekoladę na mleczną. :)

Jedna myśl nt. „Pełnoziarniste muffinki z gorzką czekoladą i konfiturą wiśniową”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>